Hållbarhet för oss

Vårt hållbarhetsarbete är ett långsiktigt arbete som ska leda fram till en hållbar, cirkulär och CO2-neutral verksamhet och produktutbud. Tillsammans med våra kollegor i inredningsbranschen står vi inför en stor utmaning som kommer leda fram till många spännande lösningar. Ladda gärna ned vår hållbarhetsstrategi och läs mer om hur vi jobbar för att kunna uppnå våra två hållbarhetsmål; en helt cirkulärt verksamhet som även är CO2-neutral.

Vi är glada att vi redan nu kan erbjuda flera produkter som ligger i framkant av detta pågående utvecklingsarbete. T.ex. blir återvunna fibrer allt vanligare i våra mattor och vi har dessutom en helt unik värld av lampor där stommen tillverkas utav gamla PET-flaskor. 

 

Nästan alla våra produkter produceras i Europa och samtliga lever upp till kraven som ställs för att klassas som säkra för hälsan, d.v.s. produkterna lever upp till EU:s kemikalielagstiftning REACH. 

Samarbete är ett nyckelord i vår hållbarhetsstrategi. För att vi ska nå våra mål måste vi samarbeta med alla aktörer i värdekedjan. På detta vis kan vi vara med och driva samt påverka utvecklingen.

Vår hållbarhetsstrategi

Certifieringar relevanta för Dahl Agenturer

Dahl återbruk

Medan vi jobbar med våra leverantörer för att utveckla de helt cirkulära produkterna har vi även börjat utveckla det mest hållbara och cirkulära konceptet av dem alla, nämligen återbruket.

Vi associerar lätt cirkularitet med materialåtervinning. Men egentligen är den mest cirkulära, CO2-snåla och minst miljöstörande mattan den som förblir attraktiv och kan användas länge, ibland på flera olika ställen av flera användare.

Vi tar emot använda plattor och mattor samt tar tillvara på skarvbitar och överproduktion, vilket vi sedan säljer under Dahl Återbruk. Vid behov tvättar och reparerar vi dem såklart innan de kommer upp till försäljning, samma sak gäller våra lampor.

Genom vår återbrukstjänst öppnar vi möjligheten att välja mellan nya eller återbrukade produkter i era projekt (eller ja, det ena utesluter ju inte det andra).  

Dahl uppförandekod

För att vi ska kunna uppfylla våra två hållbarhetsmål; ett helt cirkulärt erbjudande som även är CO2-neutralt måste vi samarbeta nära med våra leverantörer. Ett led i detta arbete är den uppförandekod vi har tagit fram och i detalj gått igenom med våra leverantörer. Allt för att försäkra oss om att de lever upp till våra krav men också för att bättre förstå hur de själva arbetar med hållbarhetsfrågorna. 

Eftersom flera av våra leverantörer är förhållandevis små företag är det av stor betydelse att förmedla hur de driver sitt hållbarhetsarbete eftersom de ibland inte anser sig ha råd att investera i de olika certifieringar, EPD:er och liknande dokument som de större företagen med högre omsättning har möjlighet till. Det är också viktigt att vi för en nära och lyhörd dialog med våra kunder så att vi vet vad ni efterfrågar, så att vi i sin tur kan framföra dessa önskemål. Denna typ av kommunikation har stor betydelse och påverkar leverantörernas arbete och prioriteringar.

Vård & reparation

Den mest hållbara mattan eller lampan är den som fortsätter att vara vacker och fylla sin funktion över en lång tid. På så vis spar vi in på både CO2– utsläpp och miljöförstöring. Vi erbjuder därför olika typer av stöd för att produkterna ska behålla sitt värde och fortsätta vara attraktiva länge.

Det är mycket psykologi i hur vi tar hand om sakerna runt omkring oss och en matta som upplevs som fräsch behandlas mer respektfullt. I grunden handlar det om att städa mattan kontinuerligt, behandla fläckar omedelbart och ge den en rejäl vårstädning varje år. Tips och råd för hur du bäst rengör och tar bort fläckar finns att ladda ned under respektive produkt.

Våra lampor är av hög kvalitet och har alla en ganska så tidlös design – men då olyckan är framme eller om en skärm behöver rengöras har vi såväl reservdelar på lager som kunskap om hur lamporna bäst kan renoveras, samt även tips om vem som kan utföra det – om det behövs ett proffs.

Miljöinspiration

Ibland är det lätt att bli desillusionerad och tycka att det inte sker några förbättringar rörande klimat, miljö och social rättvisa. För att påminnas om hur många vi är som jobbar för en hållbarare och cirkulär framtid samlar vi på inspirerande, lärande och roliga exempel i den privata sektorn. Här är några exempel som kan inspirera:  

Vaude säljer kläder lämpliga för natur- och äventyrsupplevelser. De deltar i projektet Effective som testar metoder för framställning och användning av biobaserade syntetfibrer som ska vara komposterbara. Projektet leds av den italienska producenten Aquafil som har utvecklat och tillverkar Econyl, en polyamid 6 fibrer. 
Läs mer här

Inrego reparerar och säljer begagnad elektronik i Sverige. Startat av två studenter och säljer idag genom sin webbutik. 
Läs mer här

Gerrard Street är ett nederländskt företag som tillverkar och hyr ut hörlurar. Hörlurarna är tillverkade i moduler som är lätta att plocka isär. Går en del sönder så skickar Gerrad Street en ny del. 
Läs mer här

CAT-Reman är ett varumärke som ägs av maskintillverkaren Catepillar. Sedan 1973 renoverar de sina gamla maskiner från grunden så att de blir lika bra som nya och säljs under varumärket CAT-Reman. 
Läs mer här

Grover är ett tyskt teknikföretag som inte säljer men hyr ut olika typer av teknikprylar, allt från mobiltelefoner till hoverboards och bildskärmar. 
Läs mer här

C&A har tillsammans med certifieringen Cradle to Cradle tagit fram komposterbara kläder av ekologisk bomull som är färgade med färger som inte är skadliga för miljön. 
Läs mer här

Unusual Rigging riggar och bygger scener och shower både för tillfälliga och mer permanenta events, framför allt i UK. Sedan 2014 driver de ett aktivt arbete för cirkularitet, en process som har lett till stora besparingar, nya dotterbolag samt utveckling av nya affärsmodeller. 
Läs mer här

Loop är en amerikansk affärsidé baserad på ett samarbete bl.a. Nestlé. Genom hemleveranser får kunden tillgång till livsmedel förpackat i återvinningsbara förpackningar precis som de gamla engelska mjölkleveranserna. Glass från Häagen Dazs levereras i en snygg metallburk som sedan tas tillbaka vid nästa leverans. 
Läs mer här

Swedish Stockings tillverkar nylonstrumpor av hög kvalitet av Econyls återvunna polyamid-6-garn. Skicka dem dina gamla strumpbyxor så får du 10% rabatt. 
Läs mer här

Philips Health tillverkar utrustning för sjukvården. De köper tillbaka sin utrustning när den inte längre behövs varpå den granskas och repareras så att den är garanterat driftssäker. På så vis kan Philips Health behålla kontrollen över sina produkter så att varumärket fortsätter att stå för hög kvalitet. 
Läs mer här

Cup Club säljer prenumerationer på take-away koppar med lock till kaféer i London. När man har druckit ur sin kopp hittar man ett ställe att lämna tillbaka den på. Kopparna diskas centralt och lämnas sedan ut igen. Koppen är gjord av en cellulosabaserad plast och kan alltså brytas ned den dag koppen inte kan användas längre. 
Läs mer här

Soapbottle säljer flytande tvål i en tvål! När tvålen är slut kan förpackningen användas som en tvål. 
Läs mer här

Circos erbjuder prenumerationer på baby- och mammakläder. Man betalar en prenumerationsavgift och allteftersom magen eller babyn växer får man nya kläder. När man inte längre behöver kläderna skickar man bara tillbaka dem varpå de tvättas och piffas upp så att de sedan är i prima skick att skickas till en ny prenumerant. 
Läs mer här

Something Borrowed hyr ut damkläder genom prenumerationer. Välj dina plagg, få dem hemskickade, använd och skicka tillbaka och välj sedan en ny omgång kläder. 
Läs mer här

Sabina and Friends hyr också ut damkläder 
Läs mer här

Forgo är tvål i pulverform som man blandar med vatten i en pumpflaska och skakar, sedan är tvålen färdig att användas. Produkten är formgiven av Form Us With Love 
Läs mer här

Fairphone är en Nederländsk telefontillverkare som tillverkar telefoner på ett socialt hållbart sätt. Telefonerna är designade för att lätt kunna repareras och uppgraderas. 
Läs mer här

Ajax loader
Fråga oss!
Dra filer hit eller
Godkända filtyper: jpg, jpeg, pdf, doc, png, Max filstorlek: 283 MB.